Pályázatok

Pályázati projekt : KFI_16-1-2016-0078

Projekt részletezése:

A projekt azonosító száma: KFI_16-1-2016-0078
A kedvezményezett neve: KLÍMA-MAX Kft.
A projekt címe: Újszerű, moduláris klímaberendezés diagnosztikai prototípus kifejlesztése (Freon alarm)

A szerződött támogatás összege: 263 960 000 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 69,09%
A projekt befejezési dátuma: 2018.12.31.

A projekt tartalmának bemutatása:
Korunk egyik kiemelt problémája a globális felmelegedés, a légkör állapota, a növekvő UV sugárzás. A projekt kiemelt célja hogy a klímaberendezésekben lévő környezetkárosító gázok (kiváltképp a freonok) szivárgásának mielőbbi észlelésére egy kompex rendszert hozzon létre.

Ennek érdekében a projekt keretei közt mind a nagy működési biztonsággal történő üzemelés, mind a telepített kiegészítő elektronikák kommunikációs képességének növelése érdekében kutatásokat végzünk a projektben. A kutatátsi eredmények alapján a projekt eredményeként létrejövő prototípust olyan funkcióval kívánjuk ellátni, amelyet jelenleg csak laboratóriumi körülmények között lehet elvégezni. A kiépítendő rendszert, mind az újonnan kiépített nagy freon töltöttségű rendszerekhez, mind a meglévő és üzemelő berendezésekhez lehet majd csatlakoztatni. A projekt során különös tekintettel a berendezés fejlesztése során a pályázó fel kívánja venni a kapcsolatot a Nemzeti Klímavédelmi Hatósággal, hogy szoros együttműködés keretében, a meglévő szabályozásokkal összhangban az elkészülő terméket beépíthessük a hazai környezetvédelmi előírásokba.

A készülék kifejlesztése után lehetőség nyílik a környezetkárosító hatást keltő gázok szivárgásának észlelését és automatikus riasztást, olyan stádiumban, amikor még a szakcég sem tudná a helyszínen megállapítani. Az eszköz sikeres kifejlesztése után az általa elérhető eredmény jelentősen befolyásolja a hazai környezetvédelmi előírásoknak való megfelelhetőséget, valamint a most alakult nemzeti klímavédelmi hatóság által kitűzött célokat.


 
A projekt a Magyar Kormány támogatásával, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozásával valósul meg.